Dia de la visibilitat trans, breu descripció de la situació, consells per a famílies i recull d'actes a Catalunya

 

Dia de la Visibilitat Trans


Avui, 31 de març, celebrem el Dia Internacional de la Visibilitat Trans. 

Les persones trans són aquelles per a les que la seva identitat de gènere no concorda amb el sexe que se’ls va assignar en néixer. És un concepte paraigua que inclou a moltíssimes persones.

Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), que a l’any 2018 va despatologitzar la transsexualitat, les persones trans són entre el 0,3% i el 0,5% de la població mundial. Tot i que la xifra es preveu molt més elevada. I segons un estudi de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 63% de les persones trans enquestades a Espanya diu haver estat discriminada. El 39%, pel personal sanitari, i el 51% va patir assetjament escolar.

De fet, segons un sondeig elaborat per la FELGTB (2019), el 58% de l’alumnat trans al territori espanyol ha estat víctima d’assetjament escolar i els menors trans tenen una tasa d’abandonament escolar un 17% superior a la resta. I segons la Plataforma Trans, el 83% dels menors transsexuals a Espanya pensa en el suïcidi i un 40% arriba a intentar treure’s la vida.

Es veu a més a més la manca de xifres exactes sobre la transsexualitat, a Espanya i a Catalunya, on es considera que hi ha més de 700 infants trans a tot l’Estat, tot i que fonts de les fundacions que treballen amb aquest col.lectiu refereixen que aquestes xifres estan obsoletes.

Tot i així, aquestes dades esgarrifoses demostren que encara és un problema tenir una identitat de gènere no normativa i que la situació no és fàcil a l’àmbit escolar.

La manera principal d’ajudar a aquest col.lectiu, i especialment a la infància trans, és mitjançant l’educació en valors (respecte, empatia, sensibilitat, companyerisme…) i la formació afectivosexual (coneixent sense prejudicis la diversitat en quant a identitat i expressió de gènere, orientació sexual, etc.).

De fet, l’equip d’investigació de l’Hospital Sant Joan de Déu ens diu que es tracta d’ un col·lectiu que històricament ha tingut i té altes taxes de depressió, intents de suïcidi, comportaments de risc (consum de drogues, ITSs), etc., però, afortunadament, hi ha dades esperançadores en les quals es demostra que els menors que han estat recolzats en la seva identitat en el seu entorn natural, família i escola, no tenen major índex de depressió que la població general.


 Com a famílies, què podem fer?

Informar-nos. Apropar-nos a d’altres realitats, reflexionar amb la canalla sobre aquests temes i sobre sexualitat en general.

Aquí podeu veure el vídeo de Psicologiadecafe



També afegim, aprofitant el Dia de la Visibilitat Trans, alguns actes que tenen lloc a la nostra ciutat i a d’altres indrets de Catalunya. Actes a on podrem gaudir i que poden ajudar-nos a obrir el prisma i entendre millor i per tant empatitzar amb les persones trans.


 Obres de teatre:

Raphaëlle

Funció: 2 d’abril, 20 h

Teatre Àngel Guimerà

Vilafranca del Penedés

https://www.eixdiari.cat/serveis/agenda/acte/23428/raphaelle--visibilitat-trans-al-teatre-angel-guimera.html


 La motxilla de l’Ada

Funció: 3 d’abril a les 18 h

Teatre l’Ateneu de Celrà, Girona*

*Gira per diferents municipis catalans

https://www.teatrealdetall.com/esdeveniments/la-motxilla-de-lada-13/


Família (im)posible

Funció: 10 d’abril, 19 h

Teatre Municipal Cal Bolet

Vilafranca del Penedés

https://surtdecasa.cat/penedes/agenda/2022/teatre-familia-impossible/188908


Obres que ara mateix no estan programades:

Cris, pequeña valiente

https://www.teatreromea.cat/ca/off/petit-romea/1871/cris-pequena-valiente/


Ximpanzé

https://www.bacantix.com/Entradas/WebForms/Forms/Evento.aspx?id=tgaudi&Recinto=000117&Sala=005&Espectaculo=000205&TituloEspectaculo=XIMPANZ%C3%89&ActivePage=1


Events culturals sobre la temàtica trans:

XERRADA La meva filla diu LGBTIQARPYXEU+ i jo ja no entenc res

Una oportunitat d’introduir-se en l’ampli ventall de realitats LGTBIQ+, conèixer la terminologia que s’utilitza avui dia i descobrir referents positius de cadascuna d’aquestes realitats.

31 de març, 19 h

Sala d'actes Centre Cívic Can Verdaguer, Bcn

https://canverdaguer.inscripcionscc.com/MiramModular/buscador/buscador.jsp?g=1&c=24&a=3086


Exposició fotogràfica “Jo sóc: l’Alícia i l’Elsa, dues nenes trans que estan revolucionant el món”

Dijous 31 de març, 19 hores

Centre Cívic Dalt la Vila, Badalona

http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal?_nfpb=true&_pageLabel=contingut_estatic&dCollectionID=2364#wlp_contingut_estatic


Visibilitza’t

Event que inclourà tallers, espectacles, una xerrada, contacontes... Es tracta d'una jornada organitzada per la Taula LGTBI del Districte de Sant Andreu amb el suport d’ACATHI i la col.laboració d'entitats de la Trinitat Vella.

1 d’abril, 16:30 h

Plaça de la Trinitat i Centre Cívic Trinitat Vella

Metro Trinitat Vella, Bcn

https://ajuntament.barcelona.cat/lgtbi/ca/noticia/vine-a-commemorar-el-dia-de-la-visibilitat-trans-a-la-placa-de-la-trinitat_1157406


Alta tecnologia travesti

L’artista Rubén Antón ens presenta aquesta col·lecció única de 16 retrats vectorials que enalteixen la memòria històrica d’artistes trans, de gran influència dins i fora de la nostra comunitat artística, i promou la lluita per una Llei integral trans més que necessària.

1/4 – 30/4/2022

Centre Cívic Sarrià, Bcn

 https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/sarria/p/45141/alta-tecnologia-travesti


"Les corps incorruptibles" i "Famílies trans*”

Exposició fotogràfica de la fotògrafa Emilie Hallard, i les píndoles de vídeo del projecte documental de Mar Llop Famílies Trans.

Fins el 26 d’abril

Centre LGTBI de Barcelona

https://ajuntament.barcelona.cat/lgtbi/ca/noticia/les-corps-incorruptibles-i-families-trans-noves-exposicions-del-barcelona-lgtbi_1144195


Transgresives: Mostra fotogràfica sobre persones transexuals referents

Producció de l’associació de famílies d’infància i joventut trans Chrysallis que recull informació sobre persones trans significatives amb l’objectiu d’ampliar l’imaginari col·lectiu i donar a conèixer l’existència de referents positius d’aquest col·lectiu.

31/03-08/04/2022

Centre Cívic Can Cuiàs

Montcada i Reixac

https://www.laveu.cat/societat.cfm/id/604664/mostra-fotografica-sobre-persones-transsexuals-referents.htm


 Fonts principals:

https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/temas/diversidad-afectivo-sexual/

https://elpais.com/sociedad/2021-02-03/a-cuantas-personas-beneficia-que-cambia-preguntas-y-respuestas-sobre-la-ley-trans.html

https://www.miarevista.es/ocio/fotos/diversidad-sexual-en-cifras

https://www.rtve.es/noticias/20201119/despatologizar-personas-trans-clave-futura-ley-levanta-criticas-entre-parte-del-feminismo/2057445.shtml

https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2015-being-trans-eu-comparative-summary_es.pdf



Comentarios

  1. Vam veure algunes de les obres, són maravelloses!!!! i s'ha de visibilitat molt més la diversitat de gènere

    ResponderEliminar

Publicar un comentario